风轻雨浓 回复本帖
洛漾熙

洛漾熙 举人

【且听风吟】来,我哋结伴听粤语歌③

【麦浚龙——从桃花源 踩到地雷震 填词:周耀辉】

我之所以拣得呢只歌,其实我是有私心的。之前考虑紧系继续放林夕嘅好呢?仲系周耀辉嘅好?我捻咗好耐咖。

你哋都唔知我痛苦。唉。王菀之系我好鬼中意嘅唱作人。把声靓啊。

毕竟林夕嘅歌词其实很有画面感,唔系话周耀辉嘅无,其实周耀辉系我男神来咖。哈哈。

今年我有个网友去咗佢嘅新书读享会,我就寄咗本书俾佢帮我签名咯,嗯,佢就系咁成为我嘅男神咖。

周耀辉嘅词是华丽咖,游走于主流同埋非主流之间,而且写的主题比较糅合社会问题。咦,你话算不算好呢。

背景歌我之前单曲循环咗好耐,好鬼好听,王菀之嘅曲,配上周耀辉嘅词,赞啊。

麦浚龙好鬼多歌都唔差,嗯,至少比蓝奕邦好DD咯。蓝奕邦系有才气,但是佢把声入唔到我心。喂,所谓的惊艳啊。

佢都无,所以都幾鬼难咖。之前有人同我讲,话中意TWINS,喔,好多年前嘅事咯,讲唔上中意,应该系咁讲。

其实我比较中意阿SA把声多DD。

歌呢单野,其实每个人嘅理解唔同,画面感都唔同,可能你会问,咁点理解歌词咖?

哦,歌词啊,就当它新诗咁睇啊睇,跟住你会发现其实都好鬼有画面感。我觉得喔,歌词其实就系想象力嘅电影。

点解咁讲呢,唔该你去睇睇王家卫嘅电影,好多歌词都有呢种蒙太奇或者平行线嘅FEEL。

嗯,好似有DD镜头感忽远忽近咁。幾鬼唔错咖。

讲返只歌先咯,尼首歌适合想像成漫步欧洲嘅喧闹街头,戴埋个耳机,跟住漫步走。

周耀辉好多词都有异国风情嘅特点,可能系因为人哋长居阿姆斯特丹。

嗯,下次应该是放阿姆斯特丹尼首歌。黄耀明哦,你们有木有兴趣呢。哈哈。

我唔知男神要写几期喔,好啦,我闪人,咁次唔贴国语版。啦啦啦。

看唔明正文,喂喂,睇歌词咯,歌词值得睇一下咖。

歌词欣赏:

从桃花源竟踩到地雷震 - 麦浚龙
作曲:王菀之  填词:周耀辉

没法对你慢慢咏诗
让我诵唱大家认识的人
怎样 丧生

没法对你慢慢画画
让我诵唱苍白极的人
拿起了黑色的 灯

要桃花的吻吻了桃花的呼吸
走遍异国异国 如游魂越行越远
可有途人能行近

红尘无限转 愿望做闹市的诗人
竟踩到地雷震 竟踩着哀伤一次次发生
当快乐源头无限远 愿望在闹市中谋杀再哭泣

当这颗心 那颗心碎 末了只得一片云 渐暗
他要桃花的吻 吻了桃花的呼吸
走遍异国异国 如灵魂在无觅处

可有途人能证实
红尘无限转 愿望做闹市的诗人
竟踩到地雷震 竟踩着哀伤一次次发生

当这颗心 那颗心碎
末了只得一个声音唱着全部秘密

带着红尘无限转 愿望做闹市的诗人
竟踩到地雷震 竟踩着哀伤一个个牺牲

当这颗心 那颗心碎 末了只得一个人

洛漾熙

洛漾熙 举人

啊轩,么么哒,记得上报。
重庆霜儿

重庆霜儿 举人

自个儿把沙发坐了,客人来坐哪里?
洛漾熙

洛漾熙 举人

我吾介意畀你坐大髀。
风轩

风轩 秀才

偶发现这玩意太高深了,看不懂听不懂,熙熙妞,下次还是换回来吧~
洛漾熙

洛漾熙 举人

人家喜欢弄点新意啊。

唉,唉。啊轩。

陈戈

陈戈 秀才

我的神啊,小熙果真厉害呀,竟懂得好几种语言,膜拜中——(*^__^*) 嘻嘻……
杨柳依

杨柳依 秀才

小熙,要把译文附在后面人家才看得明白啊。

你嘅大髀咁纤细,人家点敢坐落去?(你的大腿这么纤细,别人怎敢坐下去?)

洛漾熙

洛漾熙 举人

国语版已经整做两期,等佢哋估下咯。
洛漾熙

洛漾熙 举人

君姐,我大髀好粗咖。哈哈。

宿昔难梳

宿昔难梳 童生

这么爱听粤语歌啊
共1页 1跳转